Lajiesittely
Rannikkosoutu (ent. coastal-soutu) on soutulajeista nuorin, mutta laji on noussut viime vuosina voimakkaasti. Rannikkosoutu muistuttaa hieman klassista soutua kalustoltaan ja tekniikaltaan, mutta veneet ovat isompia ja vakaampia, mahdollistaen soutuharjoittelun myös isoissa aalloissa. Rannikkosoutua harrastetaankin nimensä mukaan rannikkoseuduilla, mutta se soveltuu myös hyvin järville tuulisiinkin olosuhteisiin.
Laji on Suomessa suhteellisen uusi tulokas, mutta maailmalla siitä järjestetään jo EM- ja MM-kilpailuja. Rannikkosoutu on myös olympialajina seuraavissa olympialaisissa eli vuonna 2028. Suomessa rannikkosoudussa kisataan SM-kilpailuja. Veneluokkia on kolme: yksikkö, kaksikko ja perämiehetön nelikko.
Rannikkosoutu soveltuu hyvin myös tutustuttaessa klassisen soudun veneiden tekniikkaan, sillä veto suoritetaan teknisesti samalla tavalla. Kilpailemisen lisäksi rannikkosoutu on oivallinen laji esimerkiksi retkeilyyn, sillä veneisiin mahtuu mukaan retkeilyvarusteita.
Harrastaminen Takon Soutajissa
Rannikkosoutu on myös Takon Soutajissa uusi laji ja seura on hankkinut kesällä 2021 kalustoonsa rannikkosoutu-kaksikon, joka on seuran jäsenten käytettävissä. Takon Soutajien jäsenillä on lisäksi omistuksessaan muutamia rannikkosoutu yksikköjä, joita on mahdollista käydä sovitusti kokeilemassa. Ennen kaluston käyttämistä on syytä ilmoittautua mukaan rannikkosoudun soutukurssille, jossa opetellaan perusteet rannikkosoudun veneen käytöstä, sekä soututekniikasta.