Timo Juojärven muistoa kunnioittaen

Timo ”Juoti” Juojärven sydän sykki soudulle

Soudussa yli viisi vuosikymmentä vaikuttanut lajin suurmies, Timo “Juoti” Juojärvi ( 13.6.1935-24.3.2018) on poissa.

Juoti

Amurin kaupunginosassa liikunnallisen lapsuuden viettänyt Juoti harrasti nuoruudessaan soutua, koripalloa ja maastohiihtoa. Soudussa hän voitti useita Suomen mestaruuksia, muun muassa tamperelaisten ensimmäisen yleisen sarjan Suomen mestaruuden yhdessä Erkki Nykäsen kanssa vuonna 1960. Juoti oli myös Takon soutajien ensimmäinen soudun MM- kisa-edustaja vuonna 1966 kaksikossa Tapio Lipsonen kanssa.

Juotille seuratoiminta ja yhdessä tekeminen olivat tärkeitä .Tämä yhteisöllisyyden painottaminen näkyi jo 1960 -luvulla, jolloin mm. Takon kuuluisa nelonen Lipsonen – Satola – Lindström – Juojärvi teki Juotin ohjeistuksesta kerran viikossa yhteistreenit soututreenien ohella: talvella hiihtäen tai lumihankijalkapalloa pelaten ja muina kausina pitkinä kävelylenkkeinä Kaupin maastoissa, Pyynikillä ja Vaakkolammen lenkillä.

Juoti teki lähes 30 vuoden työuran tuotepäällikkönä (1966 -1992) Takon tehtaan leivissä..Ei siis ole mikään yllätys, että hänen soutuseurakseen valikoitui nimenomaan Takon Soutajat.) Hän osasi taitavana neuvottelijana käyttää erilaisia verkostoja ja ylläpitää hyviä suhteita päättäville tahoille.

Juotilla oli keskeinen rooli Hatanpään soutukeskuksen suunnittelussa ja rakentamisessa sekä Kaukajärven soutustadionin perustamisessa. Hän oli myös yksi pian 40 v. täyttävän Pirkan Soudun alullepanijoista. Hänet tunnettiin Tampereella järjestettyjen sekä nuorten että aikuisten soudun arvo-kisojen taustavaikuttajana. Eläkepäivinään Juoti tarkkana talousmiehenä hoiti pitkään myös seuran toimistotehtäviä ja oli loppuaikoihin saakka aina läsnä seuran tapahtumissa.

Vuosina 1969 -1973 Timo Juojärvi oli Suomen Soutuliiton valmennuspäällikkönä. Hän toimi myös liiton hallituksessa pitkään sekä eri valio-kunnissa aina 90- luvun lopulle saakka. Valmentaminen oli hänelle todellinen sydämenasia. Hänen panoksensa oli erittäin merkittävä mm. Takon soutajien nykyisten maajoukkuesoutajien aloitellessa soutu-uraansa 15 vuotta sitten. Juniorien ja naisten valmennuksessa hän oli mukana niin kauan kuin fyysinen kuntonsa suinkin salli. Hänen kokenut ja tarkka katseensa tavoitti pienetkin puutteet soutajien tekniikassa ja treeneissä saatiin aina jokin vinkki, jolla suoritusta voitiin parantaa.

Juotilla oli selkeä näkemys – jo ennen nykyisten urheilujohtajien esille tuomaa ajatusta – urheilijapolun luomisesta tosissaan huipulle tavoitteleville nuorille. Siihen kuului ammattiin opiskelemisen lisäksi pitkäjänteinen valmennusohjelma sekä tukiverkoston (lääkärintarkastukset, fysioterapeutit, hierojat) rakentaminen nuorille soutajahuipuille heidän urheilijauransa tukemiseksi.

Ansioistaan soudun parissa hänelle myönnettiin vuonna 2008 Liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi. Soutuliiton korkeimmat ansiomerkit hän oli saanut jo aiemmin.

Me seuratoverit arvostamme Juotin äärettömän suurta panosta seuran ja soudun hyväksi.. Juotin mukana poistui joukostamme intohimoinen koko sydämellään lajille antautunut soutuvaikuttaja, jollaisia nykypäivänä harvoin näkee.

Juotia kiittäen Takon soutajat