Seuraesittely

Takon Soutajat ry.

Takon Soutajat on tamperelainen soutuseura, joka on kaikille avoin, aktiivista kilpaurheilu- ja kuntoilutoimintaa järjestävä yhdistys. Kaikkiaan seuran kirjoilla olevia jäseniä on noin sata. Jäseneksi voi liittyä täältä. Jäsenyyteen kuuluu oikeus käyttää seuran kalustoa ja harjoitustiloja seuran omilla vuoroilla.

Jäsenmaksuun ei sisälly Suomen melonta- ja soutuliiton lisenssimaksua, jossa on mukana tapaturmavakuutus ja lisenssitason mukainen mahdollisuus osallistua soutuliiton virallisiin kilpailuihin. Melonta- ja soutuliiton lisenssi  pitää rekisteröidä ja maksaa erikseen Suomisportin kautta.

Soutukeskus

Hatanpään Soutukeskuksella harjoittelevat puuvene- ja coastal-soutajat ympäri vuoden, sekä olympialuokkien soutajat talvisin. Pyhäjärven vesillä on silloin tällöin mahdollisuus nähdä myös olympialuokkien nelosia ja kahdeksikkoja harjoittelemassa. Vilkkaimpina kesäiltoina Soutukeskuksen rannasta lähtee vesille samanaikaisesti jopa seitsemän kirkkoveneellistä eritasoisia soutajia, joiden lisäksi pienpuuveneet ja olympialuokkien veneet täydentävät tätä näyttävää venearmadaa. Soutukeskuksen tiloissa pyörii seuran järjestämä soutuspinning.

Soutukeskukselta löytyvät myös loistavat harjoitustilat soutajien sisäharjoitteluun. Harjoittelutilat ovat aktiivisessa käytössä, talvisin salimme täyttävät lähes päivittäin pyörivät soutuspinning-tunnit. Spinning-tuntien lisäksi harjoitustiloissa on varattu omat ajat seuran jäsenten vapaaseen käyttöön. Tällöin jäsenet voivat käyttää sisäsoutulaitteita ja soutuallasta, jossa voidaan talvella harjoittaa oikeaa soutuliikettä vesielementin kanssa ja tehdä olympialuokan veneiden lähes oikeaa vastaavaa sisäharjoittelua. Tiloistamme löytyy myös hyvin varusteltu punttisali jäsentemme käyttöön. Salilta löytyvät levypainot, tangot, käsipainot, kahvakuulat, sekä tärkeimmät laitteet soutajien kokonaisvaltaiseen voimaharjoitteluun . Harjoituksen jälkeen peseytyminen onnistuu suihkussa ja lähes päivittäin lämpiävässä saunassa.

Harjoitustilojen lisäksi Soutukeskuksen kiinteistössä sijaitsee myös Soutupaviljonki. Nykyisin Soutupaviljonki toimii tilaustapahtumien, kuten kokousten, koulutusten ja juhlien pitopaikkana. Sijainniltaan kyseinen tila on yksi kaupungin hienoimmista.

Olympialuokkien soututoiminta pyörii kesäaikana pääosin Kaukajärven soutustadionilla, jossa käytössä on Suomen ainoa täysimittainen (2000m) poijutettu Albano- rata.

Seuratoiminta

Takon Soutajien ydintoimintaa on soutu-urheilun edistäminen, jota ajaa aktiivinen harrastetoimintamme, sekä yleiset spinning-tunnit. Lajikirjomme on laaja, meillä voi harrastaa kaikkia soutu-urheilun muotoja: olympiasoutua, puuvenesoutua (pien- ja kirkkovene), coastal-soutua ja sisäsoutua. Soutua voi harrastaa kuntoilumielessä, kilpailla kotimaassa enemmän tai vähemmän ”tosissaan”, tai tähdätä aivan huipulle asti kansainväliselle kilpauralle! Jäseniä meillä on junioreista eläkeläisiin, joten toimintamme sopii kenelle tahansa.

Harrastustoiminnan lisäksi Takon Soutajat järjestää vuoden aikana useita erilaisia kilpailuja ja tapahtumia. Suurin tapahtumamme on Pirkan Soutu, joka kerää vuosittain lähes 1000 soutajaa & melojaa Pyhäjärven aalloille heinä-elokuun vaihteessa. Perinteinen Kaukajärvi International Regatta järjestetään heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna ja on historiansa aikana kerännyt jopa maailman huippusoutajia mittelemään Kaukajärvelle voitosta. Lisäksi järjestämme vuosittain Viking-soutu -hyväntekeväisyystapahtuman ja olympialuokkien pienveneiden SM-kisat. Viime vuosien aikana Takon Soutajat on aktivoitunut myös leiritoiminnan järjestämisessä ja olemme järjestäneet mm. 2 vuotta peräkkäin nuorten soutajien suurleirin Tampereella. Toimintamme on vilkasta ja ei olisi mahdollista ilman aktiivista talkootyötä. Jäsenemme ovat suurella sydämellä mukana tekemässä työtä soudun edistämiseksi!

 

Takon Soutajien historiaa

60-vuotinen taival Suomen suurimmaksi ja menestyneimmäksi soutuseuraksi

Takon Soutajat on 28.6.1957 perustettu, tällä hetkellä yksi suurimmista ja aktiivisimmista maassamme toimivista soutuseuroista.  Matkan varrella seuran lajivalikoimaan on kuulunut myös melonta, jossa seuralla on ollut myös MM-edustus 1960- luvulla.  Nykyisin Takon Soutajien toiminta keskittyy ainoastaan olympialuokkien soutuun sekä puuvenesoutuun, joissa seuralla on sekä kilpailutoimintaa että harraste- ja kuntoliikuntaa.

Seuran ensimmäinen venevaja sijaitsi Eteläpuiston rannassa, jossa se oli alun perin toiminut Takon tehtaan uittomiesten venevajana. Vuodesta 1976 seuran venevaja ja vuodesta 1991 myös toimisto sekä harjoitustilat ovat sijainneet Viinikanlahden eteläpuolella, Hatanpäänkadun varressa, Tampereen Soutukeskuksen tiloissa.

Arvokisaedustajat sekä tietenkin arvokisamenestykset kuuluvat tärkeänä osana Takon Soutajien historiaan. Takon ensimmäiset MM-kisaedustajat ovat vuodelta 1966 Timo ”Juoti” Juojärvi ja Tapio Lipsonen. Arvokisojen palkintopallilla Takolaisista on vieraillut Heikki Haavikko (1996, MM 3. sija, miesten kevyt yksikkö). Vuonna 1997 Klaus Geiger voitti sisäsoudun maailmanmestaruuden miesten avoimessa luokassa. 2000-luvun parhaiten menestynyt takolainen on Ulla Varvio EM- kisojen nelossijalla naisten pariairokaksikosta syksyltä 2009. Viime vuosina kansainvälisillä vesillä  ovat kilpailleet Petäjäniemen veljekset Juho-Pekka ja Joonas, sekä Antti Koiranen ja Jukka-Pekka Kauppi. Melonta- ja soutuliiton maajoukkuetoiminnassa on mukana laaja kaarti lupaavia takolaisia nuoria ja junioreita, joista voidaan odottaa menestyksekkäitä takolaisia soutuperinteen jatkajia.