Takon Soutajat ry

Takon Soutajat on vuonna 1957 perustettu tamperelainen soutuseura, joka on kaikille avoin, aktiivista kilpaurheilua ja kuntoliikuntaa järjestävä yhdistys. Seuran jäsenmäärä on noin 150 henkilöä.

Seuratoiminta

Takon Soutajissa voi harrastaa kaikkia eri soudun muotoja: Olympialuokkien soutua, kirkkovenesoutua, pienpuuvenesoutua, coastal-soutua sekä sisäsoutua. Tarjoamme jäsenten käyttöön monipuolisesti erilaisia kilpa- ja kuntosoutuveneitä. 

Lisäksi järjestämme seuran ulkopuolisille henkilöille soutuspinningtoimintaa, kirkkovenespinningiä ja kirkkovenevuokrauksia.

Jäsentemme ikähaitari on vauvasta vaariin ja Takon soutajat tarjoaa mahdollisuuksia niin sunnuntaisoutelijalle kuin tavoitteelliselle kilpaurheilijalle.

Järjestämme vuosittain merkittäviä tapahtumia mm. Pirkan soutu, hyväntekeväisyystapahtuma Viking soutu ja perinteinen Kaukajärvi International Regatta. Vuosittain vaihtuvia tapahtumia ovat eri soutulajien SM-kilpailut ja tulevana kesänä kohokohtana taphtumien suhteen on mastersurheilijoiden EMG-kilpailut. Lisäksi Kaukajärven soutu- ja melontastadion sekä Hatanpään soutukeskus tarjoavat loistavat puitteet nuorten ja maajoukkuesoutajien leirityksiin. ’

Toimintamme on vilkasta ja näitä hienoja tapahtumia ei olisi mahdollista järjestää ilman aktiivista talkootyötä. Jäsenemme ovat suurella sydämellä mukana tekemässä työtä soudun edistämiseksi!

 

Takon Soutajien historiaa

60-vuotinen taival Suomen suurimmaksi ja menestyneimmäksi soutuseuraksi

Takon Soutajat on 28.6.1957 perustettu, tällä hetkellä yksi suurimmista ja aktiivisimmista maassamme toimivista soutuseuroista.  Matkan varrella seuran lajivalikoimaan on kuulunut myös melonta, jossa seuralla on ollut myös MM-edustus 1960- luvulla.  Nykyisin Takon Soutajien toiminta keskittyy ainoastaan olympialuokkien soutuun sekä puuvenesoutuun, joissa seuralla on sekä kilpailutoimintaa että harraste- ja kuntoliikuntaa.

Seuran ensimmäinen venevaja sijaitsi Eteläpuiston rannassa, jossa se oli alun perin toiminut Takon tehtaan uittomiesten venevajana. Vuodesta 1976 seuran venevaja ja vuodesta 1991 myös toimisto sekä harjoitustilat ovat sijainneet Viinikanlahden eteläpuolella, Hatanpäänkadun varressa, Tampereen Soutukeskuksen tiloissa.

Arvokisaedustajat sekä tietenkin arvokisamenestykset kuuluvat tärkeänä osana Takon Soutajien historiaan. Takon ensimmäiset MM-kisaedustajat ovat vuodelta 1966 Timo ”Juoti” Juojärvi ja Tapio Lipsonen. Arvokisojen palkintopallilla Takolaisista on vieraillut Heikki Haavikko (1996, MM 3. sija, miesten kevyt yksikkö). Vuonna 1997 Klaus Geiger voitti sisäsoudun maailmanmestaruuden miesten avoimessa luokassa. 2000-luvun parhaiten menestynyt takolainen on Ulla Varvio EM- kisojen nelossijalla naisten pariairokaksikosta syksyltä 2009. Viime vuosina kansainvälisillä vesillä  ovat kilpailleet Petäjäniemen veljekset Juho-Pekka ja Joonas, sekä Antti Koiranen ja Jukka-Pekka Kauppi. Melonta- ja soutuliiton maajoukkuetoiminnassa on mukana laaja kaarti lupaavia takolaisia nuoria ja junioreita, joista voidaan odottaa menestyksekkäitä takolaisia soutuperinteen jatkajia.