Sisäsoutu kilpailumuotona

Sisäsoutua tai ”ergosoutua” käytetään soudun talviajan harjoitusmuotona. Kilpasoutajille se on tärkein harjoitusmuoto rakennettaessa kuntoa kohti kesän kilpailuja. Suomessa sisäharjoittelun osuus korostuu melko lyhyen avovesikauden johdosta. Sisäsoutu on tehokas koko kehon harjoitusmuoto, joka kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä lihaskestävyyttä suurissa lihasryhmissä. Kehon työskennellessä myös kaloreita palaa tehokkaasti. Sisäsoutu on myös nivelystävällinen laji, koska monille kipua tuottavaa tärähdystä ei synny.

Välineenä sisäsoudussa on soutuergometri, joita Takon Soutajien salilla on 35 kappaletta. Laitteiden näytöltä voi seurata esimerkiksi matkaa, aikaa ja vauhtia. Laitteelle on mahdollista ohjelmoida myös omia harjoituksia. Näiden toimintojen avulla voi seurata myös kunnon kehittymistä.

Sisäsoutu on soudun kilpailumuodoista nuorin, mutta nykyisin erittäin suosittu. Suomen mestaruuksista taistellaan 500, 2000 ja 10 000 metrin matkoilla sekä sisäsoutumaratonilla miehille ja puolimaratonilla naisille. Lajissa järjestetään myös MM- ja EM-kisat joka vuosi.

Lasse Mäki tehtaili uuden Suomen ennätyksen 2000m matkalla vuoden 2021 sisäsoudun SM-kisoissa